image/svg+xml
image/svg+xml

Lisans


Bölüm Hakkında: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2011-2012 Eğitim-öğretim Yılı'nda lisans düzeyinde eğitimine başlamıştır. Bu programda, İkinci öğretim ve Uzaktan Eğitim ile de eğitim verilmektedir.

Bölüm Amaç: Türk Yükseköğretiminin temel amaçları çerçevesinde Türk dilinin yapısı ve gelişimi; Türk edebiyatının dönemleri, şahsiyetleri, eserleri ve özellikleri; Türk kültürü konularında bilgili; ulusal kültürünün bilincinde ve evrensel kültürle barışık; yaratıcı düşünce sahibi; çalışma yöntem ve disiplini kazanmış; çözüm üretebilen elemanlar ve araştırmacılar yetiştirmektir.

Bölüm Hedef: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün hedefi;

1. Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı sahalarında öğrencilerine yeterli bilgi ve donanımı sağlamak,
2.Osmanlı Türkçesi ve Türk lehçelerine ait alfabeleri okuma-yazma becerisi kazandırmak,
3.Türk kültürünü, edebiyatını ve şahsiyetlerini ulusal ve uluslararası düzeyde akademik çalışmalar ile temsil etmek,
4.İşbirliği içinde çalışan, kendisine verilen görev ve sorumlulukları hakkıyla yerine getiren bireyler yetiştirmek,
5. Çağdaş eğitim ve öğretim anlayışıyla yetiştirdiği öğrencilerle Türk dili ve edebiyatının gelişimine öncülük edecek seviyeye ulaşmaktır.

Kabul Şartları: Bölümümüze kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmaları gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları: Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 240 kredi almış ve 2.00/4.00 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.

Alınacak Derece: Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar, Türk Dili ve Edebiyatı alanında Lisans Diploması derecesi alırlar.

Üst Kademeye Geçiş: Türk Dili ve Edebiyatı mezunu olma, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı ile geçerli Yabancı Dil Sınavlarından yeterli not alma koşulu aranır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler Türk Dili ve Edebiyatı veya Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı Anabilim dallarında ya da bu alandan mezun olmuş öğrencileri kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.

İstihdam Olanakları: Mezunlar, lisansüstü eğitim görerek üniversitelerde öğretim elemanı olabilecekleri gibi, formasyon eğitimi aldıkları takdirde Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü diğer koşulları da sağlayarak ilk ve orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilmektedir. Bunun yanında kütüphane, arşiv, alanla ilgili bakanlıklar ve kurumlarda da çalışabilmektedirler.

Sınav Değerlendirme: Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Ayrıca Bartın Üniversitesine ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, bu sınavdan muafiyet koşullarına sahip olmadıkları sürece, rektörlükçe düzenlenen yabancı dil seviye tespit sınavına tabi tutulurlar. Seviye tespit sınavından alınan puana göre, öğrencinin zorunlu yabancı dil dersinden muaf olup olmadığı belirlenir.

Kazanılan Derece: Mezunlarına Lisans Diploması ve "Türkolog" unvanı verilir.