image/svg+xml
image/svg+xml

Lisansüstü


Bölüm Hakkında: Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı, 2012-2013 Eğitim-öğretim Yılı'nda eğitimine başlamıştır.

Bölüm Amaç: Üst düzeyde bilimsel çalışma yapmak, bilgi ve teknolojiyi üretmek, ulusal gelişmemize ve kalkınmamıza destek olmak ve çeşitli bilimsel kuruluşlarda, işletmelerde ve kurumlarda görev alan veya almayı planlayan üniversite mezunlarını yüksek lisans düzeyinde yetiştirmektir.

Bölüm Hedef: Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Programı'nın hedefi; 1. Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı ve Yeni Türk Edebiyatı sahalarında öğrencilerine yeterli bilgi ve donanımı sağlamak, 2.Osmanlı Türkçesi ve Türk lehçelerine ait alfabeleri okuma-yazma becerisi kazandırmak, 3.Türk kültürünü, edebiyatını ve şahsiyetlerini ulusal ve uluslararası düzeyde akademik çalışmalar ile temsil etmek, 4.İşbirliği içinde çalışan, kendisine verilen görev ve sorumlulukları hakkıyla yerine getiren bireyler yetiştirmek, 5.çağdaş eğitim ve öğretim anlayışıyla yetiştirdiği öğrencilerle Türk dili ve edebiyatının gelişimine öncülük edecek seviyeye ulaşmaktır.

Kabul Şartları: Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YöK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Sosyal Bilimler Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (sbe.bartin.edu.tr). Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Mezuniyet Koşulları: Programdan mezun olabilmek için en az 120 AKTS ve 2.50/4 ortalamaya sahip olmak gerekir. Tezli yüksek lisans derecesinde en az yedi adet ders, bir seminer, danışmanlık, ders ve tez aşamasında alınan uzmanlık alanı derslerinden oluşur.

Alınacak Derece: Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Türk Dili ve Edebiyatı bilimi alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Üst Kademeye Geçiş: Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Türk Dili ve Edebiyatı bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilir.

İstihdam Olanakları: Mezunlarımız, Milli Eğitim Bakanlığı´na bağlı ortaöğretim ve liselerde, özel okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapabilmektedirler. Bunun dışında öğretim üyesi olarak akademik yaşamlarına devam edebilmekte veya üniversitelerde Türk dili okutmanı olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Kültür Bakanlığı´nda, TRT´de, basın-yayın organlarında, yayınevlerinde, çeşitli bakanlıklarda, yurt dışı eğitim ve kültür kurumlarında, arşivlerde görev alabilmektedirler.

Sınav Değerlendirme: Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten başarılı sayılabilmek için o dersin ortalamasının 65 ve üzeri olması gerekir.

Kazanılan Derece ve Düzeyi: Yüksek Lisans Derecesi

Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar: Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans programını tamamlayan öğrenci Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans eğitimi diplomasını almaya hak kazanır. Programı başarı ile tamamlamak için; toplam 120 AKTS'yi tamamlamak, 24 kredilik ders almak/bu derslerden başarılı olmak ve jüri tarafından başarılı bulunan bir yüksek lisans tezi hazırlamak gerekmektedir.